Posted on

WordPress weboldal készítés 10 lépésben

WordPress weboldal készítés

WordPress weboldal készítés 10 egyszerű lépésben. Készítsed el saját WordPress üzleti weboldaladat!

Az alábbi útmutató bemutatja a WordPress weboldal készítés lépéseit.

A WordPress a világ vezető tartalomkezelő rendszer (CMS) platformja, ami több, mint 75 millió WordPress alapon működő weboldallal büszkélkedhet. A vállalkozások előszeretettel választják a WordPress keretrendszert, mivel annak széles körű testreszabási lehetőségei miatt szinte minden cég számára alkalmas a kisvállalkozástól a nemzetközi nagyvállalatokig.

Egy WordPress weboldal készítés esetén alapvetően nem szükséges magas színtő technikai tapasztalat vagy programozói ismerettel rendelkeznünk. A legtöbb felmerülő igényt kiszolgálására képes weboldal létrehozása, néhány egyszerű lépésben -programozói ismeretek nélkül is- megvalósítható.

Mielőtt elkezdenéd vállalkozásod weboldalának tervezését, takaríts meg időt és pénzt, először regisztrálj egy webtárhelyet.

A WordPress a megfelelő választás weboldal készítés igényének esetén?

A WordPress nagyon sokoldalú tartalomkezelő rendszer, amely alkalmas szinte minden típusú üzleti vállalkozás weblappal szemben támasztott igényeinek kielégítésére. A korábbiakban elterjedt rendszerekkel ellentétben a wordpress alapú weboldal létrehozása alapvetően már nem igényel magas szintű műszaki- vagy programozói ismereteket. Az elérhető sablonoknak és a nagy számú beépülő modulnak köszönhetően szinte bárki építhet WordPress weblapot, szinte bármely szakmai területen.

Mire alkalmas egy WordPress weboldal?

 • Felkeltheted a figyelmet vállalkozásod iránt
 • Feliratkozó látogatókat gyűjthetsz
 • Telefonhívásokat kaphatsz
 • Időpont foglalásokat kezelhetsz
 • Online webáruházat üzemeltethetsz
 • Kommunikációt kezdeményezhetsz

Mennyibe kerül a WordPress weboldal készítés?

A WordPress ingyenes tartalomkezelő (CMS), amit szabadon használhatsz, bár ez nem jelenti azt, hogy a WordPress weboldal felépítésével és karbantartásával nem járnak költségek – még akkor is, ha saját magad készíted.

Azok számára, akik professzionális felhasználásra kívánnak WordPress weboldalt készíteni, webtárhelyre (8-30 ezer Ft / év), valamint saját domain névre (évi 2500–3000 Ft) lesz szükségük. Sokuk számára nagy haszonnal bír egy prémium sablon vagy prémium plugin megvásárlása, illetve szükségük lehet még egyedi kód fejlesztése is.

A WordPress weboldal felépítésével és kezelésével kapcsolatos költségek a következők:

 • Webtárhely (kb 8-30.000 Ft / év)
 • Prémium téma (megjelenés) (kb 7-15000 Ft egyszeri díj)
 • Prémium bővítmények (kb. 5000 – 50000 Ft a megvalósítandó funkció függvényében)

Egy WordPress weboldal készítés költsége vállalkozásonként eltérő lehet. A költségek legfontosabb tényezője az, hogy a weboldal házon belül, vagy egy profi szakember segítségével kerül megvalósításra. Egy professzionális egyedi weboldal megjelenés kialakítása akár néhány százezer forintba is kerülhet egy egyszerű weboldal esetében is, ahogyan egy egyedi funkcionális igény kiszolgálására képes bővítmény kivitelezése is több százezer forintos nagyságrendű költséget jelenthet.

WordPress weboldal készítés alternatívái

A WordPress nem az egyetlen lehetőség, melyet egy üzleti weblap kialakításakor igénybe vehetünk, sőt, nem is feltétlenül a legegyszerűbb. Mielőtt időt áldoznál a saját WordPress weboldalad létrehozására, győződj meg arról, hogy a WordPress valóban a leginkább megfelelő platform üzleti weboldal-igényeid kielégítésére.

Nem vagy biztos benne, hogy a WordPress megfelelő-e számodra?

Akik egy weboldal létrehozásának egyszerűbb módját keresik, számos nagyszerű WordPress alternatívát találhatnak, azoknak akiknek a szokványostól eltérő webes megoldásra van szükségük, találhatnak céljaik megvalósítására alkalmasabb keretrendszereket is.

Hogyan készítsünk egy WordPress weboldalt 10 lépésben

A WordPress weboldal létrehozása egyszerű és nem feltétlen igényel kódolást vagy webfejlesztői ismereteket. Egy WordPress weboldal létrehozásához a következő lépésekre lesz szükséged:

 • Webtárhely beszerzése
 • Megjelenési sablon kiválasztása
 • Weboldal funkcionalitásának meghatározása (pluginok beszerzése)
 • Weboldal tartalmi elemeinek meghatározása (feltöltése)

Íme egy recept, hogyan készítheted el saját WordPress weboldalad 10 lépésben.

1. Szerezz webtárhelyet

Mielőtt nekiállsz a WordPress weboldalad kivitelezésének, bérelned kell webtárhelyet.

A webtárhely egy internetes szolgáltató szerverén rendelkezésre álló lemezterület, ahová feltöltheted a honlapodat, és az általad vásárolt domain névhez hozzárendelve, a felöltött honlap megjelenik az interneten. A honlap működtetéséhez a szolgáltató webszerverén minden szükséges szolgáltatásnak (például adatbázis kiszolgáló) is működnie kell.

A mai korszerű és felhasználóbarát webtárhely kezelőfelületek segítségével a felhasználó akár rendszergazdai ismeretek nélkül is elboldogulhat a webtárhely adminisztrációjával.

A webtárhely körültekintő kiválasztásával pénzt spórolhatsz, több szolgáltató is ingyenesen biztosít un. host nevet saját domain neve alatt (pl. uzletem.shop-rent.hu), illetve ingyenes SSL tanúsítványt biztosít az oldal használatához. További időt takaríthatsz meg, ha olyan szolgáltatót választasz, ahol lehetőség van egyetlen kattintással a WordPress telepítésére, vagy előtelepített WordPress kertrendszer bérleti lehetőségére.

Rengeteg felesleges keresgélést és utánanézésre fordított időt takaríthatsz meg az ilyen kész megoldások használatával, valamint megmenekülsz néhány apró kódolási- és fájlfeltöltési művelet elvégzésétől, amire a későbbiekben csak akkor lesz újra szükséged, ha weblapkészítéssel szeretnél foglalkozni.

A webtárhely legfontosabb paramétere az elérési sebessége. A a legtöbb szolgáltató gyors elérésű tárhelyet kínál, csak az nem mindegy, hogy azt minden időszakban képes e teljesíteni. Gyakorta előfordul, hogy csúcsidőben, mikor az internethasználat a maximumon van, az adott szolgáltató szervere már nem képes biztosítani a megfelelő sebességet.

2. Regisztrálj egy domain nevet

Ha már a tárhely rendelkezésre áll, szükséged lesz egy egyedi internetes címre is. Lehet ez például a sajatuzletem.hu, ami alapján meg fogják találni a wordpress weboldalad az interneten, de -akár ideiglenes jelleggel is- egy szolgáltató által biztosított un. host nevet is használhatsz. (pl. sajatuzletem.shop-rent.hu)

A tökéletes domain név megtalálása nem egyszerű feladat. Domain neved szorosan összeforr vállalkozásod márkájával: egyedi, rövid és könnyen megjegyezhető kell, hogy legyen. Ha komolyabb márkaépítésben gondolkozol, célszerű lehet a cégneved használata domain név gyanánt.

Gyakori az úgynevezett kulcsszavas domain név használata, ahol a név tartalmazza a legfontosabb tevékenységedet. Pl: konyvkotes.hu Régen óriási jelentősége volt a kulcsszavas domain névnek, ma már ez kevésbé jelentős a jó keresési eredmények elérésének érdekében.

Ha már rendelkezel webtárhellyel, de domain névre van szükséged, akkor egy hazai domain név regisztrátoron keresztül vásárolhatsz, de erre nagy eséllyel lehetőséged van a meglévő szolgáltatódnál is, így célszerű, ha először nála érdeklődsz.

3. Telepítsd a WordPress-t

Ha a webtárhely rendelkezésre áll és domain névvel is rendelkezel, a következő lépés a WordPress telepítése, vagyis a webtárhelyed és webcímed összekapcsolása a WordPress-el. A WordPress telepítésére két lehetőséged van. Kezdjük az egyszerűbbel.

A legtöbb modern webtárhely-szolgáltató egyszerű, egy kattintással elérhető WordPress telepítő eszközt kínál, amely automatikusan összekapcsolja a tárhelyet és a domaint a WordPress-szel.

A telepítő használatához lépj be a webtárhely irányítópultjába, és keressed meg az „egy kattintással elérhető WordPress telepítés” eszközt. Ezzel eljuthatsz a WordPress irányítópultjára.

WordPress weboldal készítés, wordpress telepítése

4. Válassz és telepíts egy sablon témát

Admin menü -> Megjelenés -> Sablonok->Telepítés

A WordPress témák weboldal sablonként funkcionálnak és a felhasználóknak általában már egy teljes funkcionalitással vértezett weboldal alapot kínálnak, amely könnyen frissíthető és testre szabható. Fontos, hogy olyan témát válasszunk, amely leginkább megfelel a weboldalunk megjelenésével szemben támasztott elvárásoknak.

A kinézet nem minden, ügyelj a szükséges funkciók meglétére is! Fordítsunk figyelmet arra, hogy a választott téma elemeinek működése megfelelő e számunkra, ideértve az egyedi integrációkat és eszközöket, amelyek bizonyos un. konverziós célokat vagy üzleti megoldás típusokat szolgálnak. A témákat közvetlenül a WordPress oldalunk adminisztrációs felületéről is letölthetjük, vagy harmadik szolgáltatótól vásárolhatjuk meg.

Téma telepítése a WordPress oldaláról

WordPress weboldal készítés, sablon telepítése

Számos téma közvetlenül a WordPress oldaláról elérhető. Az ingyenes sablonok általában alap kivitelűek és szegényes formatervvel rendelkeznek, valamint gyakran csak egyszerű szolgáltatások megvalósítását biztosítják. Ezek tipikusan egyszerűbb üzleti weboldal építésére alkalmasak, vagy a WordPress weboldal készítéshez szükséges tapasztalatok megszerzésében nyújthatnak hasznos segítséget.

Téma kereséséhez és telepítéséhez keresd meg a WordPress adminisztációs felület irányítópultjának (bal oldali menü) „Megjelenés” menüpontját, majd kattints a „Sablonok” elemre. Miután megtaláltad a megfelelő témát, kattints a “Telepítés” majd a “Bekapcsolás” gombra.

Harmadik féltől származó sablon telepítése

Admin menü -> Megjelenés -> Sablonok-> Sablon feltöltése

Sokan úgy ítélik meg, hogy egy prémium téma alacsony kezdeti költsége megéri az árat, mivel biztosítja a weboldal színvonalas megjelenését és megfelelő működését, ugyanakkor csökkenti a WordPress weboldal készítés idejét.

Akkor jársz a legjobban, ha olyan témát választasz, ami tartalmaz mindent, amire a weboldalon szükséged lesz. Legyen szó beépített eseménynaptárakról, webáruházról, vagy egy termékbemutató oldalról.

Léteznek harmadik féltől származó WordPress témák keresésére és telepítésére létrehozott gyűjtőhelyek, mint például a ThemeForest vagy a TemplateMonster.

Ezeken az oldalakon több száz egyedi felépítésű téma áll rendelkezésre, amelyek szinte bármilyen felhasználási lehetőséget lefednek, legyen szó étteremről vagy oktatási intézményről, online kereskedelemről vagy jogaklubbról, nagy eséllyel találni fogsz az elképzelésedhez illeszkedő téma sablont.

WordPress weboldal készítés, sablon hozzáadása

A külső féltől származó téma letöltése után aWordPress irányítópultján a bal oldali menüben keressed meg a „Megjelenés” menüpontot és kattints a „Sablonok” elemre. A témák oldalon kattints az oldal tetején található „Sablon feltöltése” ​​gombra, majd a megjelenő tallózó ablakban válaszd ki a feltölteni kívánt témát, majd kattints a „Telepítés most” gombra. A telepítés befejezése után az „Aktiválás” gomb használatával kapcsoljad be a sablon használatát.

5. Telepítsed a szükséges bővítményeket

Admin menü -> Bővítmények -> Új hozzáadása -> Telepítés

A következő lépés a WordPress pluginok telepítése, ezek használatával további funkciókat biztosíthatsz weblapod látogatói számára. A bővítmények használatával például tovább növelhetjük WordPress oldalunk biztonságát, jobban kiaknázhatjuk a keresőoptimalizálás lehetőségeit, vagy termékeket értékesíthetünk vásárlóink számára. Szinte teljesen mindegy, milyen típusú vállalkozás számára építesz weboldalt, lesznek olyan pluginok, amelyeket használnod érdemes, és a jó hír, hogy a legtöbb elérhető ingyenesen.

WordPress plugin telepítése

Itt található hét bővítmény, amelyet minden üzleti weboldalnak használnia kell:

 • Akismet: Az akismet egy biztonsági bővítmény, amely elősegíti a levélszemét (spam) csökkentését.
 • Jetpack: A Jetpack egy WordPress eszközkészlet-bővítmény, számos szolgáltatást tartalmaz a webdizájntól kezdve a hozzáadott biztonságig és a webhely elemzéséig.
 • Yoast SEO: Az első igazi all-in-one SEO megoldás a WordPress számára, ideértve az oldal tartalmi elemzését, az XML webhelytérképeket és még sok minden mást.
 • Elementor: Az Elementor Website Builder rendelkezik mindennel: a fogd és vidd oldal készítővel, a pixel tökéletes kialakítással, a mobil reagálású szerkesztéssel és egyebekkel.
 • Autoptimize: Gyorsabbá teszi webhelyét a CSS, JS, Képek, Google betűtípusok és egyebek optimalizálásával.
 • Woocommerce: Egy e-kereskedelmi eszköztár, amely segít eladni bármit. Szépen.

A megfelelő bővítmények megtalálásához és telepítéséhez keresd meg a „Bővítmények” menüpontot a WordPress admin vezérlőpultjának bal oldali menüjében, és válaszd az „Új hozzáadása” lehetőséget. Itt böngészheted, vagy a kereső segítségével megkeresheted a kívánt bővítményeket. Miután megtaláltad a telepíteni kívánt plugint, kattints a „Telepítés most” gombra, majd a telepítés befejeztével kattints az „Aktiválás” gombra.

6. Hozd létre tartalmi oldalaidat

Admin menü -> Oldalak -> Új hozzáadása 

A weblapok számos különálló oldalból állnak. Legyen szó a kezdőlapról, vagy további aloldalakról, mint például Szolgáltatások, Rólunk, vagy Kapcsolat oldal, minden lapot külön-külön kell elkészíteni. Adj hozzá a WordPress oldaladhoz annyi új oldalt, amennyit a weboldaladon megjeleníteni szeretnél. Új oldal hozzáadásához keresd meg a bal oldali menüben az „Oldalak” pontot, és válaszd az „Új hozzáadása” lehetőséget.

WordPress oldal hozzáadása

Ugyanezt a lehetőséget érheted el, ha a felső “Admin sáv”-ban az “+Új” elemre kattintasz és a legördülő listából kiválasztod az “Oldal” elemet. Ez a lehetőség azért hasznos, mert ennek használatával weboldalad bármely pontján tartózkodva létre tudsz hozni új tartalmakat csupán két kattintással.

7. Navigációs menük összeállítása

Admin menü -> Megjelenés -> Menük 

Következő lépésként érdemes a menüelemek testreszabását elvégezni, amelyek a látogatók oldalon történő navigációját segíti. Az itt létrehozott menük egyaránt megjeleníthetőek a weboldal fejlécében vagy láblécében, így a weboldal látogatói szabadon navigálhatnak az oldalon függetlenül attól, hogy az oldal tetején, vagy alján állnak-e. Új menü létrehozásához lépj a „Megjelenés” menübe, majd kattints a „Menük” menüpontra. Itt lehetőséged kínálkozik “Új menü” létrehozására, vagy a meglévő menü elemeinek testreszabására is. Meglévő menü módosításához válaszd a legördülő menüből a módosítani kívánt menüt, majd kattintsál a “Kiválasztás” gombra. A menüelemek szerkesztésénél a bal oldali elemek közül “Fogd és vidd” módszerrel áthúzhatod a menüpontokat a jobb oldali menübe, ahol ugyanezzel a módszerrel átrendezheted a menüpontok sorrendjét is igényeidnek megfelelően.

Fontos! A jobb oldali “Menü mentése” gombbal mindig mentsük aktuális munkánkat, mivel a változások csak ebben az esetben fognak megjelenni oldalunkon.

WordPress weboldal menük kezelése

8. Sablon arculati elemeinek testreszabása

Admin menü -> Megjelenés -> Testreszabás

Ezek a lehetőségek minden téma esetén más-más beállítást igényelnek, de tipikusan itt nyílik lehetőségünk weblapunk logójának megadására, a fejléc és lábléc elemek beállítására, oldalunk alapértelmezett elrendezésének beállítására.

Tipikusan a fejléc beállításoknál adható meg az oldal fejlécének szerkezete. Itt nyílik lehetőségünk feltölteni és beállítani az oldal logóját is.

Általában itt nyílik lehetőségünk annak megadására, hogy oldalunkat teljes szélességben, vagy jobb, vagy bal oldalon elhelyezett -külön tartalmak elhelyezésére alkalmas- “oldalsáv” megjelenítése mellet kívánjuk üzemeltetni. Az oldalsávba lehetőségünk van un. “widget” elemek elhelyezésére, mint pl. keresőmező, termékszűrő, vagy kategória hivatkozás.

9. Készítsd elő weboldalad az indításra

A weblap elindítása előtt fontos elvégezni némi átvilágítást és ellenőrizni, hogy weboldalad készen áll-e az éles működésre. Elsőként érdemes végiglépkedni a létrehozott oldalakon és minden oldalon ellenőrizni a nyelvtani hibákat, és azok megjelenését, például a színsémán kívül eső színváltozásokat vagy eltérő betűkészleteket. Ellenőrizd, hogy az összes hivatkozás megfelelően működik e, hozz létre egy 404-es oldalt, teszteld weboldalad különböző -pl. mobil- eszközökön, ellenőrizd, hogy oldalad megfelel e a keresőrendszerek támasztotta követelményeknek.

Mit érdemes ellenőrizni a weboldal indítása előtt?

 • Ellenőrizd a szöveges tartalmakat a weblap minden oldalán
 • Ellenőrizd nincsenek-e hibásan működő, vagy nem elérhető linkek
 • Ellenőrizd weblapod megjelenését mobil készülékeken.
 • Készíts 404-es oldalt (Ezt az oldalt jeleníti meg a rendszer azok számára, akik hibás linken keresztül érik el az oldalt)
 • Ellenőrized -pl. a Yoast SEO bővítmény segítségével-, hogy oldalad tartalmai megfelelnek e a keresőoptimalizálás támasztotta követelményeknek.
 • Gyorsítsad oldalad lapbetöltési idejét pl az Autoptimize plugin segítéségével.

10. Válts éles üzemre

Miután teljesen elkészítetted weboldalad és előkészítetted az induláshoz, itt az ideje, hogy a közönség számára is elérhetővé tedd. Amennyiben korábban oldalad elérhetőségét korlátoztat pl. valamely “Maintenance Mode” plugin segítéségvel, elegendő kikapcsolnod ezt a korlátozást.

Amennyiben lapjaidat vázlatként mentetted el a korábbiakban, minden tartalmi oldal szerkesztőjében eszközölnöd kell a tartalmak nyilvánosságra hozását, amelyet a „Közzététel” gomb segítségével tudsz megtenni.

A weboldal sikeres elindításával még nincs vége a munkának. Következő lépés, hogy elküldd weblapod oldaltérképét pl. a Google index szolgáltatás számára, annak érdekében, hogy lapjaid minél hamarabb elérhetőek legyenek a népszerű keresőrendszerekben. Célszerű lehet még az oldaladhoz kapcsolódó közösségi oldalakat létrehoznod, valamint ajánlatos pl. Google Cégem oldal elindítása is. Weblapodról készítsél rendszeres biztonsági mentését, reklámozd weboldalad további felületeken.

Mit érdemes még megtenni egy WordPress weboldal közzétételét követően?

 • Regisztráld oldalad a Google Search Console szolgáltatásban, ezzel jelezheted a keresőnek, hogy egy új weboldal jött létre, illetve hasznos eszközöket találsz weblapod keresőoptimalizáltságának ellenőrzéséhez.
 • Készíts közösségi oldalakat, pl. Google Cégem, Instagram és Facebook és hivatkozzad bennük újonnan létrehozott weboldaladat.
 • Készíts rendszeres biztonsági mentést weblapodról.
 • Reklámozd weblapodat mind felületen, készíts online marketing stratégiát.

WordPress weboldal készítés sajátkezűleg

Mivel a WordPress egy összetett és sokcélú tartalomkezelő (CMS) rendszer, a WordPress weboldal készítés nem feltétlenül bonyolult művelet. Kész komponensek használata mellett, saját magunk is könnyűszerrel hozhatunk létre weboldalakat, így megspórolhatjuk webdizájner, vagy szakképzett programozó segítségének igénybevételét.

Érdemes szakértő segítséget igénybe venni WordPress weboldal készítés esetén?

Bármennyire könnyű is saját weblapot létrehozni a WordPress segítéségével, számolnunk kell azzal, hogy esetenként jelentős időráfordítást igényelhet a weblap megjelenésének kialakítása, sablonok, pluginok elérhető funkcióinak megismerése, azok megfelelő beállítása, valamint a tartalmak megfelelő struktúrában történő rögzítése. Elképzelhető, hogy a számunkra szükséges funkcionalitás kialakításához nem a leginkább megfelelő eszközöket választjuk ki, vagy, hogy a weblap létrehozásának későbbi stádiumában derül ki hogy, a választott építőelemek nem alkalmasak céljaink megvalósítására.

Amennyiben nem szeretnél a rendszer működésével részletekbe menően megismerkedni, vagy speciális szolgáltatást szeretnél üzemeltetni weblapodon, vagy fontos a weblap határidőre történő elkészülése, úgy szakértő pl. programozó segítségét is igénybe veheted. Szakértő segítségének igénybevétele esetén előzetesen részletesen tájékozódhatsz a megvalósítás konkrét lépéseiről, megoszthatod a munkavégzés egyes folyamatait.

Milyen előnyökkel jár, ha szakértő segítségével alakítom ki WordPress weblapomat?

 • Jelentős időmegtakarítás érhető el.
  • Nem kell bajlódnod a megfelelő plugin kiválasztásával, működési lehetőségei elemzésével.
  • Biztosíthatod, hogy a fejlesztés a megfelelő irányba induljon, így elkerülheted a többszörös munkavégzést.
  • Elkerülheted a környezet beállításának kihívásait, a rendszer telepítésének nehézségeit.
 • Jobb minőségben hozhatod létre weboldaladat
  • Egy korszerű weblap létrehozásakor már a kezdeti lépések során érdemes figyelembe venni a rendszer személyre szabhatóságának lehetőségeit, és az egyes komponensek módosíthatóságának módszereit.
  • A weboldal megjelenésének személyre szabásánál is szükséged lehet a megjelenési paraméterek rögzítésére szolgáló un. “css” szabvány ismeretére.
 • Egyedi funkciókat is megvalósíthatsz
  • Elképzelhető, hogy olyan funkciót szeretnél megvalósítani weblapodon, amire nincsen készen elérhető megoldás, ezért egy speciális funkcionalitással rendelkező plugin megvalósítására lesz szükséged. Az ilyen feladatok kivitelezése WordPress kódolási standerek, valamint PHP programozói ismeretek meglétét is igénylik.

Szakértő segítséget szeretnél?

Vegyed igénybe a Bitbuster WordPress weboldal készítés szolgáltatást.