Posted on

Lakásdekorációs elemek készítése

CNC megmunkálással készült egyedi lakásdekorációs elemek készítése.

  • különböző vastagságú anyagokból készíthető (5-100mm)
  • egyedi méretben elérhető (maximális méret 400x600mm)
  • egyedi minta kivágása lehetséges
  • háttérvilágítással kiegészíthető
Mi az XPS? (Extrudált polisztirolhab)

Tulajdonságai

Az extrudált polisztirol termékeknek a többi hőszigetelő anyaghoz képest kis testsűrűségűek, viszonylag erős mechanikai tulajdonságaik vannak. Elenyésző vízfelvételüknek köszönhetően kiváló hőszigetelő tulajdonságukat tartós nedvesség jelenlétében képesek megőrizni. Azt is megállapíthatjuk, hogy nagy a páradiffúzióval szembeni ellenállásuk. Viszonylag kis hőmérsékleten meggyulladnak, azonban a kis testsűrűség miatt a tüzet nem táplálja, ezért az égő termék gyorsan kialszik.

Gyártása

Napjainkban az extrudált polisztirolhabokat speciális granulátumból készítik. A gyártás különleges, széles résű extruderben folyik. A habosító adalékot plasztifikálási zónában adják a megolvadt polisztirolhoz, ami az extruder száján kilépve azonnal az adott méretnek megfelelően habosodik. Égéskésleltető adagolásával az éghetőségi tulajdonságot szabályozzák.

Története

Elméletben már 1931-ben az Egyesült Államokban a svéd feltaláló, Carl Georg Munters kollégája, John Tandberg segítségével leírta és szabadalmaztatta a polisztirol habosításának módszerét. Ahhoz, hogy polimerizáció során habosítható polisztirolgyöngyöt kapjunk, a reakció beindulása előtt a folyékony sztirol monomerhez nagy nyomáson hajtógázt (jelenlegi technológia szerint pentánt) adagolnak. A későbbi feldolgozás során ez az anyag játssza majd a habosításhoz szükséges hajtógáz szerepét.

A polimerizáció reaktorban, víz alatt megy végbe, s a folyamatot úgy irányítják, hogy gömb alakú polisztirolgyöngyök (gyöngypolimerek) keletkezzenek. Mikor a gyöngyök elérik kívánt méretüket, a polimerizációs folyamatot leállítják, és lehűtik a reaktort. Ekkor a polisztirolgyöngyök megszilárdulnak, s magukba zárják a hajtógázt. Ezt követően a szilárd polisztirolgyöngyöket centrifugálják, szárítják, majd szitálással osztályozzák szemcseméret szerint, végül különféle adalékanyagokkal vonják be (pl. égésgátló), amelyekkel műszaki jellemzői befolyásolhatók.

Ezzel a technológiával elsőként 1941-ban az Egyesült Államokban a Dow Chemical Company egyik mérnöke Otís Ray Mclntire állította elő az első polisztirol habot. A tejfehér színű polisztirol granulátumot egy 200 °C-ra felhevített kemencében (extruder) megolvasztotta és hajtógázként klórozott szénhidrogént (metilklorid) adagolt hozzá. Az extruderből a polisztirol habot egy keskeny résen keresztül vezette ki. így 98%-ban zárt cellastruktúrájú, sima felületű polisztirol táblákat hozott létre, melyeket a cég hőszigetelő anyagként 1943-ben jelentetett meg a piacon.

alu_glass_lamp
Mennyezeti lámpa keret XPS habból
Egyedi XPS elem
Átvilágítható dekorációs elem XPS habból
felho_xps
Fali dekorációs elem XPS habból
20200809_153827-min
Fali dekorációs elem FA anyagból
20200809_153841-min
20200809_153929-min
20200809_154045-min
previous arrow
next arrow
Shadow

Vegye fel velem a kapcsolatot és kérje egyedi ajánlatomat, vagy rendeljen on-line elérhető termékeinkből!